zondag 15 december 2013

Tweede gebruik

Het station in Delft krijgt een nieuwe bestemming. Zoveel is zeker. Als over een paar jaar de treinen ondergronds stoppen kan het huidige station een restaurant, een meditatiecentrum of iets heel anders worden. Wat er in komt is nog onduidelijk, maar de eerste bijeenkomst daarover is al achter de rug. In Portugal gaat dat toch anders.

Evenwijdig aan de kust loopt daar het enkelbaans spoorlijntje. Parallel daaraan de drukke oude verkeersweg die de kustdorpen sinds mensenheugenis met elkaar verbindt. Ten noorden van die spoorlijn ligt de nieuwe autoweg naar het buurland. Een tolweg met nauwelijks verkeer, maar met een elektronische tolheffing waar dit land nog niet aan toe is. Pas twee dagen nadat je over de weg hebt gereden mag je gaan betalen bij een kiosk in een van de dorpen in de buurt. Romantisch als je op vakantie bent, maar niet echt klantvriendelijk .

Het leegstaande station van Cacela, de trein stopt er nog wel

Ook het spoorlijntje is geen drukke lijn op de laatste 30 km naar de grens. In beide richtingen gaan er zo’n zes treinen per dag. Het station in Cacela is een speelplek voor de  kinderen. 


Geen probleem als de bal regelmatig over de rails rolt. De dieseltrein stopt er nog wel, maar het station is al jaren geleden gesloten. Het is in verval en heeft niet een tweede gebruik gekregen. Het rechthoekige gebouw heeft onder de overkapping drie deuren die naar het perron leiden. Blauw met glazen vensters en een bovenlicht in een gele omlijsting. Karakteristiek voor de streek. Achter een raam hangt scheefgezakt de verbleekte dienstregeling. Nog net is te lezen wanneer de volgende trein komt.


Dit land investeert in autowegen en dure tolsystemen. Niet in het spoor en niet in de drukke oude verkeersweg die allebei een stevige opknapbuurt nodig hebben. Cacela is geen Delft en deze zuidelijke kuststreek is geen Randstad. In Delft zoeken we naarstig naar een nieuwe bestemming voor het oude station. Afbreken kan en mag niet. Toch zijn wij er ook nog niet uit. In Cacela wel, het station daar staat gewoon leeg.


guwiegeplaats door guwie 15 december 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten