zondag 1 december 2013

Koos

Recessie, online aankopen. Bij de winkeliers vallen de klappen. In Delft net zo goed als elders. Maar als gevolg van de tunnelbouw heeft een aantal middenstanders het extra zwaar. Dat is het beste te zien op de Binnenwatersloot. Maar ook langs het tunneltracé staan er winkelpanden leeg. Wat moet dat moet, maar leuk is anders.

De groenten- en fruithandel van Koos Bertels is zijn loop vanuit de aanliggende wijk kwijt. Oversteken bij de Schoolstraat kan niet meer vanwege een lang hek. Koos kan het merken. Misschien is het ergste eind van dit jaar voorbij als er weer een doorgang naar de Schoolstraat komt.
Dan Koos de Vreede, die als molenaarszoon vanaf zijn negende in Molen de Roos woonde. De molen moest worden opgekrikt. Na ruim 35 jaar moest hij met zijn winkel in meel en dierenvoeding eruit. Naar een grotere bedrijfsruimte verderop aan de Wateringsevest. Hij is er niet slechter van geworden.
De derde Koos is Koos de Roos. Wie kent hem niet? Hij stond tot voor kort met zijn bloemenstal onder het treinviaduct. Gelukkig vond hij een nieuwe winkel in de Oude Kerkstraat. Leuke plek, maar zijn oude klantjes uit de Hof van Delftwijk en de uitstappers uit de tram mist hij wel.
De bloemenwinkel van Koos de Roos. In de ramen is
de spiegeling van de Oude Kerk duidelijk te zien
Drie maal Koos. Drie maal een grote verandering. Voor een winkelier brengt de bouw van de spoortunnel onzekerheden met zich mee. Twee kregen een andere plek, de derde ondervond de gevolgen van de afsluiting. Toch kunnen ze niemand iets verwijten. Ze zaten of zitten gewoon op de verkeerde plek. En zijn daarmee het symbool voor nog veel meer middenstanders die economisch schade lijden van de tunnelbouw. Op termijn wordt het vast beter, maar wat hebben ze daar nu aan? Volhouden dus maar.


guwie





geplaatst 1 december 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten