zondag 15 juni 2014

Zonnebloemen

Nu staat er vooral onkruid, in het najaar  wuiven er zonnebloemen,
daarna wordt het een PROEFtuin. De Abtswoudse Hof is volop in transitie

De verzengende hitte doet de lucht tot ver boven de horizon trillen. De zinderende temperatuur in het diepe zuiden van Frankrijk  kleurt het golvende landschap tot aan de einder oranjegeel. Op de velden met de nog ongeopende bloemen draaien de knoppen met de zon mee. Tegen de tijd dat de bloemen zich openen, verstijven de stengels. Dan wijzen de bloeiende zonnebloemen de hele dag naar het oosten. Wuiven doen ze door de wind, de meer dan manshoge bloemen kijken je aan. Fascinerend.

Is dat het beeld dat de Delftse proeftuin voor ogen heeft in de Spoorzone?  Misschien wel, maar het is geen Frankrijk hier. Geen verre einders en van zinderde hitte is in Delft maar zelden sprake.  Toch kunnen er straks zo’n 10.000 zonnebloemen staan die in het najaar geplukt kunnen worden. Gezaaid op een regenachtige moederdag  in de Abtswoudse Hof door inwoners van Delft.  De Stichting Groenkracht gaat er in het najaar biologische groenten, kruiden, fruitbomen en bloemen verbouwen. Inwoners uit Delft kunnen ook hier weer aan mee doen. Er komt onder meer een stadsakker met een pluktuin, een boomkwekerij en leer- en werkplekken voor mensen met een arbeidshandicap.

Op termijn wordt de Abtswoudse Hof een woonwijk van Nieuw Delft in de Spoorzone. Tot het zo ver is wordt dit terrein gebruikt als stadsgroentetuin. En dit jaar staan de zonnebloemen er te wuiven tot ze geoogst worden.  Zo lijkt het hier toch nog op het warme zuiden. En je kunt je moeder nog eens in het zonnetje zetten.


guwiegeplaatst 15 juni 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten