zaterdag 15 februari 2014

Woonwens

Jorien wil straks in een appartement wonen, het liefst met een atelierruimte aan huis. Een koopwoning graag. Jorien is docent op de kunstacademie en daarnaast een verdienstelijk amateurbeeldhouwer. Het liefst zou ze haar droomhuis zelf willen ontwerpen en bouwen, maar het ontbreekt haar domweg aan tijd om dat voor elkaar te krijgen. Een kant-en-klare woning waar ook nog wat te kiezen valt komt het meest in aanmerking. Dicht bij het station en de historische binnenstad, met uitzicht op het stadspark. In het Van Leeuwenhoekkwartier dus, een van de eerste nieuwe woonbuurten die langs de spoortunnel wordt gerealiseerd.

Impressie van de toekomstige wijk Nieuw Delft,
met het stadspark boven op de spoortunnel
De tijd dat planmatig een hele nieuwe woonwijk werd gebouwd ligt achter ons. Vinex-locaties zoals Ypenburg zijn de laatste voorbeelden daarvan. Voordat er werd gebouwd schatten de projectontwikkelaars in aan welke eengezinswoningen met tuin behoefte was. Die werden dan gebouwd en daarna verkocht. Veel van hetzelfde, maar niet per se verkeerd.

In de spoorzone gaat dat toch anders. Daar worden nu voorafgaand aan de nieuwbouw de woonwensen ge├»nventariseerd. Vraaggestuurd bouwen heet dat in het jargon van de projectontwikkelaar. Wel zo veilig, want de woningmarkt zit nu toch anders in elkaar dan pakweg tien jaar geleden. Geen standaardwoning meer, maar huis voor huis en allemaal verschillend. Wil je CO2- of energieneutraal wonen of een gemeenschappelijke daktuin, aarzel niet en  laat deze persoonlijke woonwens online weten. Graag in groepsverband wonen en met je woongroep zelf de kavel bebouwen? Wordt genoteerd.

Vanaf eind 2015 worden de eerste woningen gebouwd in Nieuw Delft, de nieuwe wijk in het spoorzonegebied. Dat kan een staalkaart opleveren van persoonlijke woonwensen. Van oudhollands tot strak modern. Ook Jorien is benieuwd hoe het er uit gaat zien. Haar eigen woning, maar ook de huizen in de buurt. Die atelierruimte wil ze absoluut, eventueel gezamenlijk met andere buurtbewoners. Ze klikt haar tablet aan en toetst spoorzonedelft in.


guwie   geplaatst 15 februari 2014


Geen opmerkingen:

Een reactie posten