vrijdag 2 december 2011

Blauwdruk


Delft krijgt zijn openbare ruimte weer terug. De spoorlijn is al zo’n 150 jaar een kloof in de oude stad. Lag het spoor met zijn spoorwegovergangen eerst gelijkvloers en later op een grauw viaduct, een barrière is het altijd geweest. Als de trein in 2015 onder de grond verdwijnt kan de bovengrondse ruimte opnieuw worden ingericht. Met groen, met woningen, met een nieuw stadskantoor. Om er doorheen te fietsen of op een terrasje iets te drinken. We krijgen er rust en ruimte mee terug.
Joan Busquets, de Spaanse architect en stedenbouwkundige, tekende een blauwdruk voor de spoorzone van de toekomst. Hij verbindt de stadsdelen weer met elkaar.
Vorige maand kreeg Busquets de Erasmusprijs voor zijn bijdrage aan de inrichting van de stad. De “kampioen van de openbare ruimte” zoals hij in de Volkskrant werd genoemd. Hij kreeg de prestigieuze prijs voor de pleinen, de opnieuw ingerichte stadsharten, de herstelde waterfronten. Hij maakt ze overal: van Buenos Aires, Shenzhen tot  Lissabon, maar ook in Den Haag, Helmond en Amsterdam.
De financiële crisis en de ontwikkelingen op de woningmarkt gooien roet in het eten van de spoorzone. De discussie over het stadskantoor was een eerste signaal. De grondopbrengsten zullen veel lager zijn. De gemeente gaat zelf de ontwikkeling van het gebied oppakken. Meer studentenhuisvesting, minder kantoren, particulier opdrachtgeverschap. De blauwdruk van Busquets staat nog overeind, maar verbaas je niet. Busquets moet wellicht snel terug naar Delft om zijn masterplan aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid. Geen mooi stadspark of in ieder geval een stuk kleiner, veel meer goedkope woningen? Zeker is dat het allemaal veel langer gaat duren.
Nog tot 24 december is er een kleine tentoonstelling te zien over Joan Busquets in het informatiecentrum in de Barbarasteeg. De blauwdruk van de bovengrondse inrichting is mooi, maar misschien al achterhaald.
guwie

geplaatst 1 december 2011


Geen opmerkingen:

Een reactie posten