maandag 15 september 2014

Lamellen

De hal van het nieuwe station in Delft. Op het plafond
is de historische plattegrond van de stad afgebeeld
In kantoorpanden kom je ze in alle soorten en maten tegen. In stoffen uitvoering of als het goedkoop moet van plastic. Met zo’n handig trekkoordje kun je de lamellen open en dicht schuiven.  Of ze halfopen zetten, zodat het zonlicht  gedoseerd binnenvalt. In onze woonhuizen zijn ze steeds meer een alternatief voor de vitrages en overgordijnen. Handig en vaak ook gewoon mooi.
En nu hangen ze daar in de nieuwe stationshal. Niet voor de ramen, maar aan het gewelfde plafond. Wat een idee. De lamellen hebben hier geen functie  om het zonlicht te temperen, maar zijn vooral bedoeld om de hal op te sieren. Of dat is gelukt moet de ervaring nog uitwijzen. Het publiek  heeft het nog niet kunnen zien. Op de aluminium lamellen is een historische stadsplattegrond van Delft te zien. Het patroon beweegt mee met de reiziger, waarbij er op elk punt weer een andere voorstelling is te zien. Samen met de Delftsblauwe tegeltjes  (die komen toch ook nog?) is het plafond met zijn oude plattegrond het visitekaartje van het nieuwe station.

Maar weerspiegelt het ook de techniek, is het innovatief of op zijn minst eigentijds zoals Delft graag bekend wil staan? Het gebouw zelf wel, maar de eerste aanblik binnen in het stadskantoor annex stationshal  wordt toch vooral door het verleden bepaald. “History sells”, zonder meer. Maar waarom niet een moderne stadsplattegrond op de lamellen gezet? Handig voor de reizigers die minder bekend zijn met Delft.

guwiegeplaatst 15 september 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten