donderdag 15 mei 2014

Zelf bouwen

Het is een doorslaand succes. In Den Haag waren 100 klushuizen te koop en nog eens 100 bouwkavels. In één dag werd daarvan 85% verkocht. Om de eerste te zijn  werd al dagen lang gekampeerd bij het stadhuis.
In Delft was in een onooglijke loods aan  de Nijverheidsstraat op een zaterdag in maart alles klaar om belangstellenden te laten kennismaken met de woningbouwplannen in de spoorzone. Ondanks die onooglijke  plek gonsde het binnen volop.  Maquettes, woningbouwcorporaties, financiers, aannemers, bouwbegeleiders,  architectenbureaus en natuurlijk een bouwcafé.

Dit beeld gaan we volgend jaar zien in Nieuw Delft:
bewoners die zelf hun huis gaan bouwen
Er waren zo’n 700 bezoekers verwacht. Er kwamen er 1250.  “Create your new plan” stond groot op de folder, met op de foto een alternatief stel voor een Apple-computer.  “Nice to meet you”. Ja, Delft is een internationale stad. “Nieuw Delft is yours”.

Je kon er je interesse kwijt voor huren, kopen, zelf ontwerpen en zelf intekenen op het geen-zorgen-concept-met-maximale-invloed. Belangrijk natuurlijk dat je je naam en mailadres achterliet bij een van de stalletjes.

Recessie? Malaise in de bouw? Het leek er niet op.  Net als in Den Haag.  Zelf klussen en bouwen is in.  Misschien is dat juist een gevolg van de recessie. Een casco is goedkoper dan een kant-en-klaar huis. Een kavel prikkelt de fantasie van al die studenten die straks hun eigen huis daarop gaan bouwen.  En de senioren die, nu de kinderen uit huis zijn, genoeg hebben van hun bloemkoolwijk,  zien hun kans schoon om centraal in Delft te gaan wonen. Op loopafstand van het station, vlak bij allerlei voorzieningen.
Zo lang nog niet alles ingevuld kan worden met huizen komt er voor korter of langer een aantal ‘creatieve’ invullingen. Misschien willen we die straks wel nooit meer kwijt.guwiegeplaatst 15 mei 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten