dinsdag 1 oktober 2013

Fietspad

Fietsen is in. Weliswaar meer zomers dan ’s winters, maar het gebruik van de fiets neemt zienderogen toe. Kijk maar eens op de diverse  stations in Nederland. In Delft komt  een grote ondergrondse fietsenstalling bij het station. Een  “mezzanine”, deftig woord voor tussenvloer , verbindt de stalling met de stationshal boven en met de sporen beneden. Als fietser rij je straks zo de stalling in en ga je met de roltrap naar je trein. Goed geregeld.

Fietsers nemen het echter niet altijd zo nauw met de verkeersregels. Ze zijn nogal eens slordig en kiezen vaak hun eigen weg. Je komt als fietser ook gekke dingen tegen. “Paal in de weg” waarschuwt een bord. Geen paal meer te zien. Dat komt door een effectieve campagne van de Fietsersbond. Veel ongelukken komen door dat paaltje.

En wat te denken van een omleiding voor fietsers. Te zien aan het eind van de Phoenixstraat ter hoogte van de Bagijnestraat. Over zo’n 100 meter ontbreekt daar het fietspad.  Geloof het of niet: de fietser wordt dan 300 meter omgeleid. Rechts, links, even rechts en weer links, bocht om, en daar is het fietspad weer.  Niet zo praktisch.

Begin van de omleiding voor fietsers op de Phoenixstraat
Wat doet dus een eigenzinnige fietser? Niet omrijden, maar gewoon even afstappen. Fiets aan de hand, over het trottoir. De braafsten lopen inderdaad, maar sommigen fietsen gewoon door. Het is er wel een beetje krap als gevolg van de verschuiving van de tramrails.  Maar een fietser weet zich wel te redden.  Officieel moet je omrijden.  Een beetje naïef om te denken dat het ook gebeurt.  Een bord “Einde fietspad” had al voldaan.

guwie


geplaatst 1 oktober 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten