zondag 16 juni 2013

Hoog en laag

Geloof het of niet, maar Delft is niet vlak. En nog zo’n misverstand: heel Delft is laag en nat. De  oude binnenstad en de spoorlijn die er langs scheert liggen relatief hoog op een zandrug. De Oude en Nieuwe Kerk zijn niet onderheid. Ze staan op stevig zand. Kijk ook eens naar het waterpeil in de grachten. Het water van de Oude Delft lijkt diep te liggen, dat op het Rietveld hoog.  De waterstand is  echter overal hetzelfde, maar de kades verschillen nogal in hoogte. Ook de begraafplaats Iepenhof ligt hoger dan zijn omgeving. De doden liggen daar op een oude vuilnisbelt.  En de hele TU-wijk ligt in een diepe, van oorsprong nogal zompige polder. Dat weer wel.

Er zijn nogal wat hoogteverschillen in het “ vlakke” Delft.  Verwonder je over het gronddepot langs de spoorlijn. Daar liggen  tijdelijk de bergen zand dat is uitgegraven voor de tunnel.  Bergen die we zelf opgeworpen hebben, net zoals we zelf zo’n vijftig jaar geleden een viaduct hebben gebouwd voor de trein. Maakbaar Nederland. 

Nu nog de trein op het viaduct, straks voor even een wandelpad?
Dat viaduct wordt over een paar jaar gesloopt. Maar je kunt het tijdelijk een andere bestemming geven als de trein ondergronds gaat.  Leg een wandelpad aan op de betonnen kolos voordat hij echt opgeruimd wordt.  Dan kun je al lopende genieten van het zicht op de stad.  In Parijs en New York is zo’n pad zelfs permanent geworden. Het biedt een prachtig uitzicht en geeft rust te midden van de drukte. In Delft hebben we de ruimte van het viaduct nodig voor een parkeergarage . Maar een tijdelijke wandelboulevard op niveau? Waarom zou dat niet kunnen? 

guwiegeplaatst 16 juni 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten