woensdag 15 mei 2013

Kleuterwereld

Paradijs voor minispoortreintjes

Voor kinderen die aan de Spoorsingel, Phoenixstraat, Westvest of Engelsestraat te logeren komen ligt het programma voor het oprapen. Een wandeling met een vierjarige langs de tunnelwerken vult gemakkelijk een dagdeel.  Zelfs bij regen kan je een heel stuk droog lopen en van onder het viaduct van alles zien.

Kranen en betonauto’s, zandhopen en oud ijzer, betonnen brokstukken en geheimzinnige trapjes naar beneden. Daar onder brandt licht en zijn mannen aan het werk. “Daar komen straks de treinen te rijden, maar dat duurt nog even”, zo legt oma uit. Het gaat het voorstellingsvermogen van de vierjarige ver te boven.

Bij het station zie je het water dat tussen ijzeren planken loopt. De tram rijdt daar over een ijzeren brug.  ‘IJzer’ lijkt wel het trefwoord: de rails, de wapening die uit het beton steekt, de ijzeren trap over de huidige spoorlijn.  En de draden waaronder de trein rijdt. “Nee, die zijn van koper”. “Kan je die kopen?”

De maquette in het voorlichtingscentrum van de spoorzone is voor deze leeftijdscategorie kennelijk wat te abstract, hoewel er graag op de knoppen wordt gedrukt. Dat is voor kleuters gesneden koek.  Beter is samen op de trein te stappen naar Rotterdam. Daar is vlak bij het Centraal Station, achter het Groothandelsgebouw, een spoortreintjesparadijs: “Miniworld Rotterdam”. Een hal vol met rijdende miniatuurtreintjes, met mini-bebouwing, verlichting en alles wat daar bij hoort.  Oud en jong kijkt zijn ogen uit. De Hanzelijn die nu klaar is rijdt daar in minivorm al jaren rond.  Ze zouden zo maar kunnen beginnen om de toekomstige situatie in Delft na te bouwen. Net echt.

guwie

geplaatst 15 mei 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten