vrijdag 1 maart 2013

Delfts blauw


Geen twijfel mogelijk. Delfts blauw is weer helemaal van deze tijd. Tot 1 september is  in het Prinsenhof de tentoonstelling “Delfts blauw, Kunst of kitsch” te zien. En net uitgebracht: het boek “Door Delfts blauwe ogen, in de ban van een nationaal icoon” van Trudy van der Wees . Dat is niet alles. Ik blader toevallig door het prachtige fotoboek over Kunst & Architectuur in Pruisen.  Opeens zie ik een foto van de eetzaal in het zomerverblijf bij Potsdam van de Grote Keurvorst Frederik Willem van Brandenburg. Het Delfts blauw komt je tegemoet. “Meer dan 7500 Nederlandse faience-tegels, onder koning Frederik Willem I in 1720 aangebracht, sieren de wanden en het plafond.” zo lees ik  : “Het is een van de weinig bewaard gebleven voorbeelden van een ooit wijdverbreide mode.” 

Delfts blauwe tegelzaal in Potsdam
Waren de architecten van het Delftse bureau Mecanoo ooit in Potsdam? Die gaan het nieuwe Delftse station bouwen. Hebben ze zich toen laten inspireren door de blauwe tegelwanden daar? Zou kunnen, maar even zo goed hebben ze het zelf bedacht.  Want Delfts blauw is straks ook in de hal van het nieuwe station te zien. Het lijkt er op of de ooit wijdverbreide mode  nooit weg is geweest.

Maar waarom niet gekozen voor een moderne aankleding van het glazen station? Delft als stad van techniek behoort met zijn innovaties tot de wereldtop. Met nieuwe iconen als de rennende robot en de wagen op zonne-energie. Het moet toch lukken om het nieuwe station een eigentijdse uitstraling mee te geven. Blauwe tegels hebben we al meer dan genoeg. En niet alleen in Delft.guwie

geplaatst 1 maart 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten