zaterdag 15 december 2012

Watvindtu?


Een zaal vol belangstellenden en belanghebbenden. Stakeholders worden ze genoemd. Volgens SpoorzoneDelft zijn het: de vakjury, een klankbordgroep, marktpartijen en de bevolking.  Allen zingen hun partituur in het spoorzonelied.  Maar wij kennen er nog meer:  stedenbouwkundigen, woningbouwcorporaties, aannemers, studenten van TU en HBO, kunstenaars.

flat langs Engelse straat met uitzicht op spoortunnel
De bevolking was uitgenodigd om op 27 november in Theater De Veste te komen luisteren en kijken naar de presentatie van drie stedenbouwkundige plannen. Vijfhonderd gratis stoelen. Ze waren snel uitverkocht.  Hoe is het mogelijk. We weten inmiddels dat er een zeker enthousiasme bij de omwonenden bestaat. Maar vijfhonderd plaatsen?  Dat komt natuurlijk omdat het begrip “bevolking” nogal diffuus is. Zo bleek het antwoord op de vraag: Wie van u in de zaal is zelf stedenbouwkundige?  te kunnen rekenen op een kleine derde van alle aanwezigen. De categorie “bevolking”  bestond uit een mooie vertegenwoordiging van alle hierboven aangeduide stakeholders.

Op een uitgereikt kartonnetje staat dat onze meningen worden verzameld op www.spoorzonedelft.nl/watvindtu  Ga je gang. Begin volgend jaar worden de resultaten hiervan bekend gemaakt.  Zou het overigens niet een idee zijn bij de omwonenden van het hele tracé een brief in de bus te stoppen om zo hun mening te vragen?  Dan krijg je net iets beter de mening van “de bevolking” op tafel. De stedenbouwkundigen die Delft rijk is en al die andere stakeholders weten hun weg wel te vinden.  De bewoners van bv. de Engelse straat hebben vast eigen ideeën over de plannen. Maar “de bevolking” reageert meestal nogal selectief. Dat zien we bij een referendum ook.  Zo’n specifieke groep als de omwonenden vraagt om een speciale benadering. Moet toch wat waard zijn om een compleet beeld te krijgen hoe de bevolking denkt over de plannen. Want daar doe je het toch voor?


guwie




geplaatst 15 december 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten