woensdag 14 november 2012

Meetzuil


De meetzuil is het harde bewijs dat
molen De Roos een meter hoger staat
De rood en wit geverfde banen zijn om en om op de zuil aangebracht. De zwarte cijfers zijn, hier en daar wat slordig, met een mal geverfd. Van beneden naar boven loopt het op in stappen van 5 cm. van 0 tot 1 meter. De decimalen op het wit, de vijftallen daartussen  op het rood. De getallen boven de 65 zijn onzichtbaar achter de blauwe manchet die om de zuil valt. De fluorescerende groene pijl markeert het hoogste punt. 


Het woord “meetzuil” is niet terug te vinden in de Nederlandse woordenlijst of de Dikke Van Dale. Daarmee is niet gezegd dat het een fout woord is. Integendeel. Het is een bewijs dat de Nederlandse taal een levende taal is waar de spoortunnel een nieuw woord aan toevoegt. De samentrekking van twee bestaande woorden levert het eigentijdse meetzuil op.

De meetzuil is speciaal voor de gelegenheid gemaakt om het opvijzelen van de molen te kunnen volgen. Nu is goed zichtbaar dat de molen op een betonnen plaat is gezet. Tijdelijk staat hij een meter hoger om daaronder het dak en de wanden van de tunnel te kunnen maken. Waar elders een molen in de weg stond is die afgebroken en in het beste geval kilometers verderop weer opgebouwd. Maar niet hier. In december wordt Molen De Roos op het tunneldak neergelaten. Een chique oplossing. Het doet de historie geen geweld aan en het levert een verrijking op van de Nederlandse taal. De meetzuil houden we er in, al was het alleen maar om de molen straks weer te zien zakken.


guwie



geplaatst 14 november 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten