woensdag 1 augustus 2012

VeiligBedient Spoorzone Delft zich van het Portugees om ons te vertellen dat er zich nog geen enkel ongeluk bij de bouw heeft voorgedaan? “Zero acidentes”, zo lezen we op het hek. Op zich natuurlijk een vreugdevolle mededeling.  Met daaronder de pictogrammen die aangeven wat er allemaal verplicht is om veilig te werken.  Helmen, veiligheidsschoenen en gehoorbescherming bij meer dan 80 decibel kabaal.  Produceer je  fijn stof dan is een stofmasker nodig. Ga je boren, slijpen of hakken, zet dan  een veiligheidsbril op.  En de gele reflecterende werkkleding draag je altijd.

Voor een groot deel berust dat op Europese regelgeving. Hinderlijk misschien, maar zeer nuttig.  In Nederland kennen we de Arbo-wet (Arbeidsomstandighedenwet).  Dat is het juridische verhaal.  Daar is  voor de normale gebruiker een populaire versie van gemaakt. Tik maar eens in: www.werkveilig.nu  Voor de bouw is daar sprake van ene Sjaak.  Dat is geen stoere bouwbink die superveilig aan de gang is.  De “ Sjaak”  is een campagne die helpt om veiligheid beter en makkelijker bespreekbaar te maken.   

Dan de Portugezen. Die hebben op 21 augustus hun Diado Zero Acidente. Hun dag van de nul ongelukken. Dat is tenminste maar te hopen. Met onze spoortunnelwerken hebben we nog een flink aantal jaren te gaan.  Wie weet kunnen we de stand op 0 houden. Niet alleen voor de Portugese werkers, maar voor allemaal.  Des te feestelijker wordt de opening straks.

guwie


geplaatst 1 augustus 2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten