zaterdag 17 maart 2012

Water


Er is even sprake van geweest. Na voltooiing van de tunnel zou er een nieuw Sportfondsenbad komen op het Bacinolterrein. Samen met een moderne sporthal. Maar dat  gaat niet door. Er is te weinig ruimte voor. Straks is daar niet alleen de in- en uitgang van de tunnel, maar er moet ook gemalen worden.  Geen meel, maar water. Altijd zal er (regen)water in de tunnel lopen. Maakt niet uit hoe dik je  de tunnelwanden, bodem en dak maakt. Op het Bacinolterrein is nu al een gemaal gebouwd om de tunnel droog te houden.  Samen met de plek van het nieuwe sta-tion en de zuidelijke tunnelmond, is de noordingang op het Bacinolterrein een van de drie diepste punten van de tunnel. Daarom geen zwembad, maar een gemaal.

Tunnels bouwen in een delta is een kunststuk op zich. Verderop in Europa kan je goed door bergen boren, maar hier zitten we al gauw onder NAP en dat betekent malen. En dan maken we ook nog een gracht bovenop de tunnel. Voor het aardige gezicht? Of omdat er vroeger ook een singelgracht liep?  Nee, niet voor de luxe. Het is gewoon nodig. Het Hoogheemraadschap van Delfland grijpt alle mogelijkheden aan om het water te bergen.

Straks krijgen we er nog een probleem bij met water. Als het viaduct wordt afgebroken, moe-ten de peilers uit de grond getrokken worden.  En dan krijg je opeens gaten in de kleilaag die nu het water daaronder zo mooi tegenhoudt.  Delft als kenniscentrum van watertechniek, denk aan de TU en Unesco-IHE, heeft de kennis in huis om dit soort problemen tot uitdagingen om te vormen. En zo niet dan krijgen we alsnog een zwembad, maar dan in de tunnel.

guwie

geplaatst 17 maart 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten