zondag 2 januari 2011

De baggeraars


Tunnels bouwen. Waar gebeurt dat niet? Deze herfst hebben de Zwitsers de nieuwe Gotthardtunnel doorboord. Begin vorige eeuw waren het in New York de mijnwerkers uit Minnesota die met handkracht de subway uithakten uit de rotsige bodem.
Aan het begin van de 21 eeuw zijn stoere mannen in Delft bezig, nu met zwaar materieel om  in een weke bodem onze spoortunnel te graven.

Ge├»mponeerd door alle kranen, graafmachines, bulldozers en betonmixcontainers, keken wij  waar die eigenlijk allemaal vandaan komen: Dordrecht, Krimpen a/d Lek, Krimpen a/d IJssel, Maasland, Moerdijk,Tiel, Noordeloos, Waddinxveen,  Wateringen, Werkendam.
Dit zijn de streken waar onze baggeraars vandaan komen, de mannen van het grondverzet, van de betonconstructies en het slopen. Kijk in de Bosatlas en zie dat we het hebben over het gebied globaal gelegen tussen Hollandse IJssel, Lek en Merwede.  Bij uitstek het drassige deel van onze delta waar baggeraars en dijkenbouwers hun werk vonden.  Geen regio in Nederland waar  zoveel ervaring is met de strijd tegen het water. En met graven in een natte ondergrond. Delft mag blij zijn met deze tunnelbouwers.

Dit zelfde gebied maakt overigens deel uit van hetgeen wel genoemd wordt de bible belt. Een streek waar op zondag de stilte neerdaalt en op maandagochtend vroeg de indrukwekkende machines alweer uitrijden voor zover ze niet op de werken blijven staan. Hollands Glorie.

guwie


geplaatst 2 januari 2011Geen opmerkingen:

Een reactie posten